Teambuildingové trendy

04.09.2024

thumbnail

Teambuildingy začaly být u nás populární v 90. letech, po sametové revoluci a otevření země západním vlivům. S příchodem zahraničních společností a nových manažerských metod se začala prosazovat potřeba efektivní týmové práce a budování pozitivní firemní kultury. Teambuildingy se tak staly jedním z nástrojů, jak těchto cílů dosáhnout, a to i v dnešní digitalizované době.

Mezi první typické teambuildingové aktivity patřily jednoduché venkovní aktivity s různou mírou fyzické a logické obtížnosti a na druhém místě byly zase naopak složité simulační deskové hry provozované většinou v uzavřených prostorech.

A jaké jsou možnosti dnes? Stručně řečeno – neomezené, kdy adrenalinem a zážitkem se rozhodně nešetří.

Mezi nejoblíbenější současné teambuildingové aktivity, které mají za cíl vtáhnout více či méně početný tým zaměstnanců do akce, vytvářet neformální vztahy, podněcovat kreativitu a nestandardní řešení situací, při současném zvýšení motivace zaměstnanců, patří:

Outdoorové aktivity 
Různé sportovní a adrenalinové aktivity, jako je například lanové centrum, paintball, airsoft, rafting, vysokohorská turistika nebo orientační běh.

Týmové sportovní turnaje
Turnaje v populárních sportech, jako je fotbal, volejbal, stolní tenis, badminton nebo bowling, které podporují soutěživost a spolupráci.

Klasické únikové hry
Týmové aktivity, při kterých musí skupina lidí spolupracovat na vyřešení hádanek a úkolů, aby unikla z uzavřené místnosti v omezeném čase.

Workshopy zaměřené na rozvoj měkkých dovedností
Aktivity zaměřené na komunikaci, řešení konfliktů, vedení týmu, kreativní myšlení a další dovednosti potřebné v pracovním prostředí.

Zážitkové programy a výlety
Společné výlety, například na hrady, zámky, přírodní rezervace nebo kulturní akce, které kombinují poznání s relaxací a týmovou soudržností.

Kreativní aktivity
Malování, sochařství, fotografování, tvorba videí nebo jiné kreativní činnosti, které podporují spolupráci a týmovou kreativitu.

Simulace a hry na rozvoj strategie
Hry, které vyžadují plánování a strategii, jako jsou firemní simulace, deskové hry nebo simulace krizových situací.

Dobročinné aktivity
Společné zapojení do dobrovolnických projektů, jako je pomoc v charitativních organizacích, sázení stromů, úklid veřejných prostor apod., což posiluje smysl pro spolupráci a komunitu.

               

Vybírat lze však i z méně tradičních a o to zajímavějších pojetí jako například:

Městské únikovky
Moderní forma únikových her v městském prostředí, kde týmy musí hledat stopy a plnit úkoly na různých místech ve městě.

Virtuální únikovky a simulace 
Únikové hry a simulace v prostředí virtuální reality, které umožňují týmu zažít neobvyklé a fantastické scénáře, které by ve skutečném světě nebyly možné.

Únik z ostrova a survival kemp
Dobrodružná hra nebo pobyt v přírodním prostředí, kde týmy musí společně řešit problémy, stavět improvizované prostředky, spolupracovat na přežití či dokonce plánovat únik.

Kreativní psaní a storytelling
Workshop zaměřený na společné vytváření příběhů, scénářů nebo básní, který podporuje kreativitu, komunikační dovednosti a spolupráci při tvorbě zajímavého a uceleného vyprávění.

Improvizační divadlo
Trénink improvizačního herectví, kde účastníci musí reagovat na nečekané situace, které vyžadují rychlé myšlení, důvtip a týmovou spolupráci.

Společné vytváření uměleckého díla
Velkoformátové malování nebo sochařství, kde každý člen týmu přispívá svým dílem k vytvoření velkého společného uměleckého díla, které pak může být vystaveno v kanceláři.

Kulinářské workshopy
Týmy spolu vaří nebo se účastní kuchařských soutěží, což podporuje kreativitu a týmovou spolupráci.

Sociální experimenty a projekty
Týmy spolupracují na návrhu a realizaci krátkodobého sociálního experimentu nebo projektu, který má za cíl zlepšit něco v jejich okolí nebo komunitě (např. vytvoření komunitní zahrady apod.)

               

Výše uvedené příklady rozhodně nejsou vyčerpávající a fantazii se při teambuildingu meze nekladou. Nicméně jedna aktivita dosud nezazněla a zapomenout na ni by byla velká chyba.

Pravda je taková, že jednou z nejoblíbenějších forem teambuildingu, která nikdy nevyjde z módy, je prosté a osvědčené společné posezení v hospůdce nebo vinném sklípku. Proč právě tohle? Protože je to jednoduše geniální! Žádné složité plány, žádný tréninkový manuál nebo instruktážní videa. Stačí zamluvit stůl, vybrat ten nejlepší podnik (ideálně s dobrou pivní nabídkou nebo kvalitním vínem) a zbytek už necháte na přirozeném toku událostí.

Hlavní výhody:

1. Nízká náročnost na organizaci:

Nemusíte si lámat hlavu s logistikou, rezervacemi aktivit nebo složitým programem. Stačí najít útulnou hospodu nebo romantický vinný sklípek, a je hotovo!

2. Neformální atmosféra:

Hospoda a vinný sklípek mají jednu velkou výhodu - lidé se v nich cítí uvolněně. Když se vymění kravaty za piva nebo skleničky vína, okamžitě se vytváří prostor pro upřímné rozhovory a srdečný smích.

3. Podpora týmového ducha:

Neexistuje lepší způsob, jak stmelit tým, než sdílet pár pivních historek nebo se smát nad vtipnými zážitky z práce. Kdo by nemiloval ten pocit, když zjistíte, že i váš šéf umí vyprávět vtipy!

4. Finanční dostupnost:

Hospoda nebo sklípek je cenově přístupnější variantou teambuildingu. Žádné vysoké poplatky za vybavení nebo instruktory - jen dobré jídlo, pití a příjemná atmosféra.

Nevýhody:

1. Riziko přílišné zábavy:

Volná zábava bez speciálního programu může občas přerůst v neřízenou jízdu. Některé kolegy tak můžete najít druhý den ráno spící na gauči v kanceláři… nebo hůř, v zasedačce.

2. Zdravotní následky:

Ne každému sedne vydatný večer plný dobrého jídla a pití. Kocovina může být tvrdá a pro některé účastníky by následující pracovní den mohl být poněkud náročný.

3. Omezené zapojení introvertů:

Ne všichni zaměstnanci se v hlučném prostředí cítí pohodlně. Pro introverty může být těžší se zapojit do skupinové konverzace nebo společenské hry, jako je "kdo si dá další rundu".

4. Dlouhodobý efekt:

Zatímco večer v hospodě může být zábavný a relaxační, může postrádat dlouhodobý efekt na rozvoj týmové spolupráce nebo specifických dovedností.

Pokud hledáte zábavnou a snadno organizovatelnou formu teambuildingu, která nabízí spoustu smíchu, dobrého jídla a pití, pak je posezení v hospodě nebo vinném sklípku tou správnou volbou. Jen nezapomeňte na zodpovědnost a při objednávání další rundy myslete i na následující pracovní den.

 

Doporučení od plusPortalu

Teambuilding je o lidech a osobním kontaktu, ale k jeho organizaci lze efektivně využít personální systém, s jehož pomocí:

  • uspořádáte anketu na téma vhodné teambuildingové aktivity,
  • vyberete vhodné účastníky a zajistíte rozeslání pozvánek,
  • získáte po akci zpětnou vazbu od účastníků,
  • budete mít pod kontrolou rozpočet.

 

 

Zpět na seznam článků

plusPortal - nepostradatelný člen HR týmu:

Archiv

Všechny příspěvky
An unhandled error has occurred. Reload 🗙